Wie was Willem Anthonie Oepts?

Oepts - 1926 (ca.) Zelfportret copy1 Oepts door M.Banting Oepts - 1984 Zelfportret copy1
W.A. Oepts, jaren '20 W.A.Oepts, jaren '60 Foto:Menno Banting Zelfportret, Particuliere Collectie, 1987

Willem Anthonie Oepts, beter bekend als Wim Oepts, werd in 1904 in Amsterdam geboren. Zijn kunstenaarschap kan in drie perioden worden verdeeld namelijk een Amsterdamse periode (1919-1931), een overgangsperiode (1931-1938) en een Franse periode (1938-1988).

Tijdens zijn Amsterdamse periode vervaardigt Oepts hout- en linosneden en schildert hij, bij beiden gaat het hoofdzakelijk om een sociale thematiek. Hij heeft op dat moment contact met Charley Toorop en de kunstenaars uit haar omgeving.

Echter op een bepaald moment, onder invloed van veranderingen in zijn leven (zoals de ontdekking van en verhuizing naar Parijs, een nieuwe vriendenkring en schilderles aan een Franse kunstacademie), ontstaat er een duidelijke stijlverandering in zijn oeuvre. Kleurgebruik, thematiek en verfgebruik veranderen langzaam maar zeker.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt het duidelijk dat Oepts in zijn landschappen steeds op zoek is naar een evenwicht tussen figuratie en abstractie.

Vanuit een sociaal realistische tendens evolueert het werk van Wim Oepts meer naar l’art pour l’art. Onder verzamelaars is zijn werk al snel geliefd en ook in een bepaalde tak van de geschreven pers wordt decennia lang aandacht besteed aan zijn werk. Echter in de wetenschappelijke overzichten van de Nederlandse kunst in de 20ste eeuw wordt zijn naam nauwelijks genoemd. Dit volgens de Stichting ten onrechte omdat het werk van de Nederlandse kunstenaar een uitzonderlijke plaats neemt in de Nederlandse kunstgeschiedenis, mede doordat hij enige verwantschap vertoont met een aantal contemporaine kunstenaars van de École de Paris, die ook in hun werk de strijd tussen figuratie en abstractie aangingen.

Atelier_1946a
Wim Oepts in zijn atelier